Wijziging wetgeving camerabewaking voor ondernemers

Nieuw aangiftesysteem voor bewakingscamera’s vanaf 25 mei 2018

Als je een bewakingscamera plaatste aan of in uw zaak dan moest je tot hiertoe steeds aangifte doen bij de privacycommissie. Die aangifteverplichting bij de privacycommissie valt weg, maar de aangifte aan politiediensten blijft wel behouden (ook van wijzigingen). Er zal een nieuwe online aangiftetoepassing worden ontwikkeld. Er wordt dus overgeschakeld naar een systeem voor gecentraliseerde elektronische aangifte, naar het model van de aangiftes voor alarmsystemen.

Nieuw register met alle beeldverwerkingsactiviteiten

Als je bewakingscamera’s geĆÆnstalleerd hebt, zal je voortaan ook een register moeten bijhouden met alle beeldverwerkingsactiviteiten die je uitvoert. Dit register moet je op verzoek van de gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere privacycommissie) en de politiediensten steeds ter beschikking kunnen stellen. Dit is gelijkaardig aan de nieuwe privacyverplichtingen die gelden in het kader van de GDPR: dat bepaalt dat je een register van verwerkingsactiviteiten moet bijhouden als je persoonsgegevens verwerkt.

Zichtbaarheid camerabeelden in real time wordt toegelaten

In de camerawet wordt expliciet de mogelijkheid ingeschreven om in de nabijheid van een camera een scherm te plaatsen waar de gefilmde beelden in real time worden getoond. Dit moet (potentiƫle) winkeldieven afschrikken en een sterker effect genereren dan enkel het pictogram met het bewakingswaarschuwingsignaal. Dit werd voordien niet duidelijk toegelaten door de oude camerawet. Nu is die wettelijke grondslag er dus wel

Inwerkingtreding

De nieuwe regels treden in werking op 25 mei 2018, op dezelfde dag als de nieuwe privacyregels van de GDPR. Meer info Check de overheidswebsite van Veiligheid en Preventie voor meer info..

    Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie