Limburg kreunt onder inbraakplaag

inbreker

Met meer dan 90 inbraken per week in Limburg is de provinciale alarmdrempel overschreden, voor het eerst sinds februari. Vooral inwoners in Zuid-Limburg werden het slachtoffer, met op kop de politiezones Kantoon Borgloon en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Daar voeren ze meteen de strijd op tegen inbrekers, met meer en betere controles en de vraag om federale ondersteuning. “Maar ook de burger zelf kan helpen.”Doordat het vroeger donker wordt gaan de inbrekers op pad terwijl er weinig volk op straat is en meeste huizen overdag onbewoond.

Weinig volk op straat

Koploper is politiezone Kanton Borgloon waar 13 inbraken werden genoteerd in de week van 7 november . “Hoe dat komt? Het was een sombere week, met weinig volk op de straat en dus weinig sociale controle. Dat speelt mee”, zegt korpschef Rohnny Maes. “Het was nochtans op het vlak van inbraken een rustig jaar, met een kleine uitschieter in oktober. Tot nu.” Maes is van plan de inbrakenplaag in zijn zone meteen een halt toe te roepen. Vandaag analyseert hij de verschillende feiten. “Vooral in de stad Borgloon kunnen we met zeven inbraken spreken van een probleem. We hebben de voorbije periode al twee acties tegen inbrekers ondernomen en dat zullen we opnieuw doen.” De agenten maken daarvoor gebruik van een grote wagen die dienstdoet als mobiel kantoor, ter ondersteuning van motards op de weg. Die wagen zal de komende dagen opnieuw worden ingezet. “We lijsten nu op op welke dagen en tijdstippen de daders toesloegen. Als we dat in kaart brengen en daarna actie ondernemen, boeken we meer succes. Dit weekend vindt in Limburg bovendien een grote SLim Actie plaats. Dan hebben we meer manschappen ter beschikking. We kunnen dan op strategische plaatsen en tijdstippen controles uitvoeren.”

Vroeg donker

Ook Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken waren die week een geliefd doelwit van dieven, met liefst 12 inbraken. “Vorig jaar zaten we bijna continu boven de alarmdrempel”, zegt zonechef Steve Provost. “Dit jaar viel het mee, maar de laatste week noteerden we inderdaad een stijging. We gaan nu ondersteuning vragen van het federale interventiekorps. Het is erg belangrijk dat we snel maatregelen nemen. Zolang het vroeg donker wordt zien dieven hun kans schoon om toe te slaan, en dat duurt tot maart. Het is dus belangrijk dat we de hele winter extra inspanningen leveren.” In politiezone Regio Hoofdstad bleven ze met 14 inbraken net onder hun zonale bovengrens. Toch vragen ze ook hier ondersteuning en voeren ze de acties op. “Ook op provinciaal niveau zal de strijd tegen de inbrekers opgevoerd worden”, luidt het daar.

Bendes

“Elke inbraak is er één te veel”, zegt commissaris Guy Duchateau van zone Tongeren-Herstappe, waar vorige week vier inbraken plaatsvonden. Volgens hem is het wel toeval dat de inbrekers nu net Zuid-Limburg viseren. “Bendes focussen altijd op één bepaalde regio. En als ze ergens toeslaan, zetten ze daar meestal al hun manschappen en energie in. Onze ploegen gaan nu in elk geval de baan op met de opdracht elke inbraak te vermijden.” Hoofdcommissaris Dirk Claes van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst (negen inbraken) vraagt ook aan de burger om waakzaam te zijn. “De inwoners kunnen ons helpen in deze strijd. Bel meteen 101 als je iets verdachts ziet. Soms krijgen we om 23 uur een mailtje van een inwoner die meldt dat hij om 16 uur een donkere Audi voor zijn deur zag staan. Dat kan nog altijd bruikbare informatie zijn, maar als we ze onmiddellijk telefonisch hadden gekregen, hadden we een ploeg kunnen sturen. Dat verhoogt de pakkans.”

101 bellen bij verdachte gedragingen

    Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie