Nieuwe inbraaktechniek, hoe vermijden?

Vandaag in de krant (artikel hbvl) Nieuwe inbraaktechniek in Tongeren

In Vreren bij Tongeren is in twee huizen ingebroken met een vrij nieuwe inbraaktechniek voor aluminium en pvc ramen. Met een schroevendraaier zoeken dieven de spatie tussen het glas en het raamkozijn. Daar kunnen ze dan met een ijzerdraadje de raamkruk openen.

De methode is een beetje vergelijkbaar met de dief die met een boormachine een gaatje maakt in het houten raamkozijn en dan de kruk opent door er een ijzerdraadje door te steken. Doordat steeds meer huizen pvc en aluminium ramen hebben, moeten ook de dieven mee met hun tijd. En ze hebben er niet eens veel werktuigen voor nodig: een schroevendraaier en een stevige ijzeren draad volstaan. Door deze techniek gebeurt het wel eens dat het glas barst, maar dat maakt alleszins minder lawaai dan het inslaan van een ruit. Bovendien hebben veel huizen stevig veiligheidsglas dat minder snel breekt. Vandaar dat inbrekers deze werkwijze verkiezen.

Hoe vermijden?

Wij stellen meestal vast dat ramen en deur niet voldoende beveiligd zijn. Eigenlijk moeten ramen aan volgende zaken voldoen:

  • Inbraakveilig (gelaagd glas) – om het inslaan te vermijden
  • Inbraakveilig raambeslag (dus geen rolnokken!) met meerpuntsluiting
  • Afsluitbare raamklinken (die uiteraard ook afgesloten zijn)

Dit is uiteraard een kostelijke ingreep in bestaande woningen, maar voorzie het zeker in nieuwbouw woningen.
Wat kan je doen in bestaande woningen?

  • Kleef een inbraakwerende raamfolie
  • Plaats extra (opbouw) raamsloten (en zorg dat ze gesloten zijn!)

Kunnen ze dan niet meer binnen? Beslist wel!
Voorzie daarom ook een alarmsysteem met buitensirene dat bij inbraak meteen alarm slaat! De inbreker weet dat hij betrapt is en de onzekere factor op betrapping speelt mee in zijn gedrag, hij zal je woning sneller verlaten en hierdoor zal de schade een stuk minder zijn! (als je je waardevolle zaken dan nog opbergt op een veilige plaats zullen ze er waarschijnlijk nog zijn!)

    Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie