Nooit meer inbraken dan vorig jaar

De Leuvense politie heeft vorig jaar een recordaantal inbraken of pogingen tot inbraken geregistreerd: 841 om precies te zijn. Dat zijn er in vergelijking met 2013 183 meer ofwel een stijging van bijna 28 procent. Goed nieuws is wel dat het verhoudingsgewijs vaker bij een poging blijft. Dat er vorig jaar 97 verdachten konden opgepakt worden, is ook positief.

7562179[1]

Nooit werden er in Leuven meer woninginbraken geregistreerd dan vorig jaar. In 2014 telde de politie van Leuven maar liefst 841 inbraken, of pogingen daartoe. Dat zijn 2,3 feiten per dag. En dat terwijl er door een vergelijkbare centrumstad als Mechelen, amper een 20-tal kilometer verderop, wel goede cijfers kunnen voorgelegd worden. “De Leuvense inbraakcijfers gaan al enkele jaren in stijgende lijn”, erkent politiewoordvoerder Marc Vranckx. “De reden moet vooral bij de grote activiteit van enkele dadergroepen worden gezocht. Als je de pech hebt dat zo’n rondtrekkende bende een tijd op het grondgebied blijft hangen om ook nog eens erg seriematig te werk te gaan, dan jaagt dat de cijfers natuurlijk de hoogte in. Zo kon een opgerolde bende aan maar liefst een 60-tal feiten worden gelinkt”, weet Vranckx. “Tijdens het buurtonderzoek dat tegenwoordig steeds op een inbraak(poging) volgt, worden er door onze mensen in de omgeving ook niet zelden nog meerdere pogingen vastgesteld. Komt daarbij dat enkele lokale daders ook zeer actief waren in het systematisch afschuimen van reeksen studentenkoten. Ook dat draagt bij tot het grote aantal registraties.”

Camera’s in Mechelen

Een mogelijke verklaring dat daders onder meer door de succesvolle camera’s voor nummerplaatherkenning (ANPR) in Mechelen vlugger naar Leuven worden ‘gedreven’, wordt door de politie als ‘niet aantoonbaar’ bestempeld. “Wat natuurlijk niet wegneemt dat ook wij regelmatig evalueren of een uitbreiding van ons cameranetwerk met ANPR-toestellen niet zinvol zou zijn”, zegt Vranckx.

Positief is dat er vorig jaar in Leuven 100 feiten van diefstal met braak, inklimming of valse sleutel konden worden opgehelderd. 97 verdachten werden opgepakt en geïdentificeerd. “Er werden 55 bovenlokale daders, of zogenaamde rondtrekkers, en 42 lokale daders opgepakt. Vijf onder hen waren nog minderjarig”, weet de politiewoordvoerder. “Een groot aantal ophelderingen gebeurt op basis van een betrapping op heterdaad. Daarbij is de medewerking van alerte burgers van essentieel belang. Daarom ook blijft onze alertcampagne doorlopen. Telkens wanneer er ergens is ingebroken, worden er in de hele buurt ook brieven gebust waarin omwonenden tot alertheid worden opgeroepen. Zoiets werkt. Maar ook de technische vaststellingen van het labo zijn belangrijk bij het oplossen van inbraken. Wanneer een sporenonderzoek nuttig zou kunnen zijn, gaat er steeds een team van het labo ter plaatse. In 2014 werden zo 317 labovaststellingen gedaan.”

Eveneens goed nieuws is dat ruim 40 procent van de feiten bij een poging blijft, terwijl dat in 2013 nog 36 procent was. Preventieve maatregelen zoals goede sloten bijvoorbeeld werken dus”, meent Vranckx.

Toegangsdeur flat

“Onze adviseurs van de preventiedienst brachten zo’n 100 slachtoffers een gratis bezoek voor preventietips. Ongeveer evenveel Leuvenaars maakten ook gebruik van de premie voor bijkomende inbraakwerende maatregelen. Gemiddeld kregen ze daarvoor een bedrag van de stad 318 euro terugbetaald.”

Dat vier op de tien feiten plaatsvindt in kamers of appartementen, blijft eveneens een werkpunt. “Inbrekers raken nog steeds al te makkelijk voorbij de centrale toegangsdeur van flatgebouwen. Daarom loopt er op dit ogenblik ook een gerichte affichecampagne in appartementsgebouwen”, toont Vranckx de affiche die flatbewoners oproept de deur dicht te laten houden voor onbekenden.