Bewoner die beelden van inbrekers op Facebook zette riskeert boete

foto daders

BERINGEN – Op Facebook worden foto’s van een inbraak in Paal (Beringen) verspreid. De feiten deden zich vrijdagnamiddag voor en de zoon van het benadeelde koppel zette de beelden online om anderen te waarschuwen voor de werkwijze van de daders. Nochtans riskeren ze daarvoor een boete. Veel mensen deelden het voorbije weekend op Facebook massaal de foto’s van een inbraak in Paal. Op de foto’s zijn drie mensen, twee mannen en een vrouw, te zien. Zij dringen een huis via de achterzijde binnen. “De feiten dateren van vrijdag rond 16 uur”, vertelt Jan Kenis. Hij postte de foto’s op het internet.
Steeds meer particulieren en zelfstandigen delen online bewakingsbeelden waarop inbrekers herkenbaar worden afgebeeld. Nochtans riskeren ze daarmee een boete, zo waarschuwen de politie en de privacycommissie. Juridisch gezien kunnen inbrekers die herkenbaar op het internet staan zonder dat de politie die beelden verspreidde een klacht indienen omdat hun privacy werd geschonden.

“Ons standpunt is dat particulieren zulke beelden best eerst aan de politie overhandigen in plaats van zelf voor agent te spelen”, zegt woordvoerster Tine Hollevoet van de federale politie